Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Ο δικτυακός τόπος του σχολείου μας είναι στο στάδιο της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό είναι πιθανόν να υπάρχουν τακτικές αλλαγές μέχρι να πάρει την τελική του μορφή.

Το σχολείο

Γράφτηκε από τον/την Διαχειριστής on . Posted in Σχολείο
Εκτύπωση

Το 1951 η Τερψιθέα είχε περίπου 200 σπίτια και 500 μόνιμους κατοίκους. Ήταν ένα μικρό χωριό χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο και μέσα συγκοινωνίας. Οι κάτοικοι, μέσω του Συλλόγου τους, βρήκαν τον κατάλληλο χώρο περίπου 14 στρεμμάτων για να κτιστεί εκκλησία και σχολείο.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το σχολείο μας ήταν να χτιστεί ο ιερός ναός του Αγίου Τρύφωνα, επειδή θα είχε μεγάλο όγκο και υπήρχε κοντά βαθιά ρεματιά, μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Η ρεματιά βρισκόνταν στο δρόμο του Ελευθέρου Ανθρώπου. Το σχολείο χτίστηκε εδώ, στη σημερινή του θέση, γιατί είχε μικρότερο όγκο.

Ο θεμέλιος λίθος του μπήκε στις 4 Δεκεμβρίου 1954 ενώ το σχολείο πρωτολειτούργησε το 1961. Είναι το πρώτο σχολικό κτίριο της Άνω Γλυφάδας και είχε δύο βάρδιες, το πρωί ήταν δημοτικό σχολείο και το απόγευμα γυμνάσιο. Η πρώτη του ονομασία ήταν ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ και αργότερα μετονομάστηκε σε 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.

Στο σχολείο μας πήγαν και οι γονείς που μεγάλωσαν στην περιοχή της Τερψιθέας. Το παλαιό πέτρινο κτίριο με το πολύ γλυκό γκρι χρώμα του και τους δασκάλους που τους ετοίμαζαν για τη ζωή, τα θυμούνται με πολύ αγάπη και όταν τους δίνεται η ευκαιρία πάντα αναφέρονται τρυφερά για το μέρος που έζησαν όμορφες στιγμές. Είναι το σχολείο που στο σχεδόν μισό αιώνα λειτουργίας έχει μάθει σε πάρα πολλούς μαθητές γράμματα, τους έχει μορφώσει.

Όταν κτίστηκε το γειτονικό μας 5ο Δημοτικό, το σχολείο μας έμεινε χωρίς όνομα. Το μέλλον του καθορισμένο εγκατάλειψη που τη συνοδεύει η φθορά και με τελικό σταθμό το γκρέμισμα του πρώτου διδακτηρίου της Άνω Γλυφάδας. Για καλή του τύχη το σύγχρονο κτίριο του νέου 5ου δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού της περιοχής που ολοένα αυξάνονταν από την έντονη ανοικοδόμηση. Στην πραγματικότητα αυτή η πολιτεία αποφάσισε να συνεχίσει να στεγάζει μαθητές ως 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ το σημερινό του όνομα.

Στο τεράστιο οικόπεδο του σχολείου υπάρχει το μεγάλο διώροφο κτίριο με τη δίριχτη κεραμιδοσκεπή στην οποία αναπαύονται κυρίως περιστέρια. Στο ισόγειο δεξιά βρίσκεται η αίθουσα της Γ' τάξης. Στο μέσον είναι η τεράστια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου γίνονται οι εκδηλώσεις. Αριστερά βρίσκεται η αίθουσα των δασκάλων στην οποία συγκεντρώνονται στα διαλείμματα στα κενά τους, εκεί υπάρχει και ένα δωματιάκι το οποίο είναι το γραφείο της διευθύντριας. Ανεβαίνοντας τη λευκή μαρμάρινη σκάλα πηγαίνεις στον πάνω όροφο όπου βρίσκονται οι αίθουσες της Δ΄, Ε' και ΣΤ' τάξης. Στο προαύλιο υπάρχει ένα μικρό ισόγειο κτίριο με δύο αίθουσες για την Α' και Β' τάξη. Απέναντι από τα δύο κτίρια υπάρχει το υπαίθριο θεατράκι στο οποίο γίνονται οι εκδηλώσεις όταν έχει καλό καιρό. Στη μεριά της λεωφόρου βρίσκεται το γηπεδάκι που κάνουμε γυμναστική και το δωματιάκι με τις τουαλέτες.

Αυτό είναι το σχολείο μας, μας αρέσει πολύ επειδή είναι παλαιό και έχει αφήσει πίσω του ιστορία! Οι δάσκαλοι έιναι καλοί και μας προετοιμάζουν να γίνουμε καλοί άνθρωποι και να βγούμε στην κοινωνία, στο μέλλον...

Αγγελίδου Ευαγγελία, Αρχοντή Γεωργία, Μακρογκίκα Ελένη-Σοφία, Μπαλάτσου Χριστίνα, Σμπόνια Σοφία (Μαθήτριες της ΣΤ' Τάξης, 2010-2011)

Πηγή: Περιοδική έκδοση του Συλλόγου Γονέων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
+30 210 9603119
+30 210 9603119

Διεύθυνση:
Δημ. Βερελή 59Α
165 61
Γλυφάδα, Ελλάδα
 
e-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (σχολείου)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (site)

Επιλεγμένα Άρθρα